fbpx

CBT טיפול

טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא טיפול ממוקד, קצר מועד (אפשר לראות שינוי כבר אחרי 6-12 מפגשים), מכוון מטרה.  במחקרים רבים נמצא יעיל בטיפול בחרדות, דכאון, וערך עצמי נמוך.

בטיפול יש התייחסות לחלק החשיבתי, הפיזיולוגי, ההתנהגותי והרגשי. כשהמטרה היא ליצור שינוי. שינוי תפיסתי, חשיבתי, שינוי התנהגותי שישפיע על הרגש.

הטיפול הוא מובנה, יש פרוטוקולים מסודרים לכל הפרעת רגש. יש כ 150 כלים וטכניקות, טבלאות, שאלות, שאלונים. השיטה מאוד מסודרת, עשירה בכלים, ויעילה.

בשיטה זו, המטופל הוא אקטיבי, פעיל. התובנות של הטיפול מתורגמות לשינוי ביום יום. המטופל מקבל משימות/תרגילים למשך השבוע. ככל שהמטופל פעיל יותר, בעל מוטיבציה גבוהה לשינוי,  כך הוא יכול לראות תוצאות טובות יותר ובעצם לקצר את משך הטיפול או להגדיר לעצמו מטרות חדשות.

לרוב, קשה להגיע ל"ריפוי מוחלט". בדרך כלל במהלך הטיפול  יש הטבה במצב הרגשי, אבל בהמשך בעת משבר, לחץ או קושי, יש למוח שלנו נטייה לחזור לאותה חשיבה תבניתית שמלווה אותנו בכל חיינו, ואנו עלולים לחוות שוב את אותו הקושי הרגשי.

המטרה העיקרית של הטיפול היא לאפשר למטופל "לעמוד על הרגליים בכוחות עצמו", כלומר, לרכוש כלים שבאמצעותם הוא ידע לווסת את עצמו, ללמד את עצמו מתי המחשבות שלו לא יעילות, ולהחליף אותן במחשבות אדפטיביות, שמשנות את .הרגש השלילי (חרדה או דכאון). כלומר:  לא לפתח תלות במטפל.

ברגע שרכשתי כלים, אני יכולה לטפל בעצמי ביעילות גבוהה.

הבנה של דפוסי חשיבה, הטיות שיפוטיות, והבנייה קוגניטיבית מחודשת.

חשיבה חוקרת – הפרדה בין עובדות והשערות. ביסוס עובדות מציאותיות.

חשיפות – שינוי התנהגותי מובנה, מדורג, בהתאם ליכול הכלה של המטופל.

עבודה פזיולוגית – לימוד טכניקות הרפיה באמצעות ביו פידבק.

מיינדפולנס – טכניקת מדיטציה מערבית, מאפשרת תחושת קבלה, שלווה, ריכוז.